Pagina: 1 2 3
O. Baars
11-08-2014 11:25
Geachte dames, voor uw informatie: Een narcistische ouder vindt zichzelf het belangrijkste. Hierdoor kan het minder om het kind geven of hier de juiste aandacht aan schenken. Veel narcistische ouders hebben in hun jeugd ook te maken gehad met dezelfde situatie. Er moet voldaan worden aan de behoeftes van de narcist. Vaak vragen ze hierbij een behoorlijke hoeveelheid aandacht en verzorging van het kind, terwijl de situatie eigenlijk andersom zou moeten zijn. Ze hebben weinig tot geen inlevingsvermogen richting het kind en verwaarlozing komt vaak voor omdat de ouder meer bezig is met zichzelf. Veel narcisten zijn erg onzeker en hebben weinig zelfvertrouwen. Ze zullen het kind en anderen in de omgeving vaak gebruiken om de fantasiewereld waarin zij leven in stand te houden. Er worden onrealistische verwachtingen gesteld aan het kind en intimiteit is een eigenschap die veel narcistische ouders niet bezitten. Het kind krijgt niet de liefde en verzorging dat het verdiend. Er is geen veilige leefomgeving en het kind kan zich niet uiten zoals het graag zou willen. Kinderen van narcistische ouders moeten veelal voldoen aan de (emotionele) behoeftes van de ouders, terwijl dit uiteraard eigenlijk andersom zou moeten zijn. Een narcistische ouder is niet in staat om van een kind te houden, het houdt alleen van hetgeen wat het kind voor de ouder kan betekenen. We zullen hieronder wat kenmerken omschrijven die een indicatie kunnen geven of een kind met narcistische ouders te maken heeft gehad:

Er moest altijd aan de emotionele verwachtingen van mijn ouders worden voldaan
Er werd heel veel negatief commentaar op mij gegeven
Ik werd veel bekritiseerd en gekleineerd
Mijn ouders besteedde alleen aandacht aan mij als ze iets van mij nodig hadden
Ik kon nooit mijn gevoelens uiten bij mijn ouders
Mijn ouders gaven mij altijd de schuld van verschillende problemen
Er werd altijd verwacht dat ik voor mijn ouders klaar stond
Mijn ouders toonde weinig tot geen interesse in mij
Mijn ouders werden erg boos als ik niet aan hun behoeften voldeed
Ik deed nooit iets goed in de ogen van mijn ouders
Mijn ouders konden het altijd beter als mij
Mijn ouders duldde absoluut geen kritiek
Mijn ouders chanteerden mij vaak om iets gedaan te krijgen
Mijn ouders gaven mij nooit complimentjes
Ik heb nooit liefde van mijn ouders ontvangen
Mijn ouders luisterde nooit echt geïnteresseerd naar wat ik te vertellen had
Mijn ouders stonden nooit open voor andermans mening
Mijn ouders gingen heel oppervlakkig met mij om
Ik ben fysiek en/of mentaal mishandeld door mijn ouders
Ik kon nooit mijn zorgen uiten bij mijn ouders
Schade voor het kind

Een kind dat opgroeit met narcisme loopt hierdoor vaak beschadiging op. Doordat het nooit zichzelf mocht zijn, altijd moest voldoen aan de behoefte van de ouders, zich niet veilig voelde en emotioneel totaal niet ondersteund werd. Er zijn vele gevoelens waar kinderen mee blijven zitten, vaak ook op latere leeftijd. Het omgaan met narcisme op jonge leeftijd tast de ontwikkeling van het kind aan waardoor kinderen een verdedigingsmechanisme voor zichzelf zullen gaan creëren.

Kinderen zullen op een situatie als deze vaak op twee manieren reageren. Eén manier is dat ze alles zullen doen om aan de wensen van de ouder(s) te voldoen. Gevolg hiervan is dat het kind zichzelf volledig wegcijfert en niet de eigen identiteit creëert zoals het eigenlijk zou moeten doen. Vaak worden deze kinderen op latere leeftijd erg onzeker en krijgen ze een fragiele persoonlijkheid. Ze hebben immers altijd de angst gehad niet goed genoeg te zijn voor hun ouders. Veel van deze kinderen zullen lang afhankelijk blijven van hun ouders en de band met hun ouders nooit kunnen verbreken. Hierdoor blijven ze dus hun leven lang in de situatie zitten waarin narcisme de boventoon voert waardoor het opbouwen en onderhouden van relaties voor deze kinderen erg moeilijk zal worden. Grote kans bestaat dat ze hierdoor zelf een vorm van narcisme ontwikkelen om hun onzekere persoonlijkheid te beschermen. Manipulatie gaat in hun leven een grotere rol spelen om toch een bepaalde vervulling van hun behoeftes te krijgen.

De tweede manier is dat een kind zich zal afzetten tegen de ouders. Het gevoel ontstaat bij het kind dat de ouders hem of haar niet belangrijk vinden. De ouders zijn immers alleen maar met zichzelf bezig en geven te weinig liefde of aandacht aan het kind. Doordat deze kinderen zelf vaak het enige zijn wat ze echt hebben, creëren ze voor zichzelf een vorm van eigenliefde die veel lijkt op die van hun ouders. Ze leven zelf in een soort fantasiewereld en maken zichzelf hierin erg belangrijk. Er is immers niemand anders die het doet. Doordat dit gevoel bij een kind vaak op jonge leeftijd al ontstaat, zal het kind alleen van zichzelf gaan houden. Grote kans bestaat dat een kind hierdoor op latere leeftijd zelf een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt of extreme narcistische trekjes heeft. Het zal alleen van zichzelf houden, manipuleren om te krijgen wat hij wil, niet om anderen kunnen geven en hierdoor geen normale relaties op kunnen bouwen. Veel van deze kinderen verbreken uiteindelijk het contact met de ouders en leven een groot deel van hun leven zonder het ouderlijke gezin. Ook zijn zij vaak niet in staat om emotionele relaties met anderen te onderhouden.

Vragen en gevoelens

Kinderen die te maken hebben gehad met narcistische ouders zijn vaak getraumatiseerd voor het leven. Ze zijn beschadigd in hun persoonlijkheid op vroege leeftijd en dit heeft gevolgen (gehad) voor hun ontwikkeling. Vaak realiseren kinderen zich pas op latere leeftijd wat er nu eigenlijk gebeurd is toen ze jong waren, bijvoorbeeld door het lezen van informatie. Niet elk kind zal hierdoor zelf een vorm van narcisme ontwikkelen, maar de kans is wel aanwezig. Veel kinderen van narcisten zitten met onbeantwoorde vragen en gevoelens. Veel kinderen vragen zich ook af hoe ze nu verder moeten. Het antwoord is moeilijk te geven omdat verschillende mensen verschillende behoeftes met zich mee brengen. Een advies is om hulp te zoeken. Misschien bij mensen uit je omgeving, of professionele hulp. Veel mensen die in hun leven te maken hebben gehad met een narcist, helpt het om via professionele hulp antwoorden te krijgen op de vragen die ze hebben. Het doen van je verhaal bij iemand die weet waar je het over hebt en geen oordeel hierover heeft, kan vaak al een enorme opluchting zijn.
Daniela Poschl-Nel
26-04-2014 13:01
Het Geboorte-atelier is such a beautiful place to start your journey of pregnancy. They make us feel so special and take such good care of us. I am soo grateful for their support. They are such wonderful and very caring people. I wish every pregnant couple would have such a wonderful experience just like we are having with them. Thank you xoxox
René, Willemieke en Sander
22-01-2014 14:25
Lieve meiden,

We hebben een super goede tijd gehad bij jullie! Kon jullie altijd bellen als ik ergens mee zat.
Helaas moest ik tijdens mijn bevalling naar het ziekenhuis. Maar het werd super goed geregeld en overlegd. Na de bevalling ook uitgebreid over kunnen praten hoe de bevalling was verlopen. Daar ben ik jullie zeer dankbaar voor!
Uiteraard zal ik jullie altijd aanbevelen bij andere mensen! Dit is gewoon een top praktijk waar je je altijd op je gemak voelt.

Bedankt voor de goede zorg en veel succes met jullie praktijk!

Lieve groet,
René, Willemieke en Sander
Melissa Batstra
29-12-2013 13:29
Lieve Angelique & Samantha,

Ondanks dat ik vanwege HELLP overgenomen was door de gynaecoloog hebben jullie altijd voor mij klaargestaan. Voor vragen, onzekerheden of een luisterend oor waren jullie altijd bereikbaar. Altijd betrokken in de gang van zaken m.b.t. de zwangerschap, heel erg fijn!

In het bijzonder willen wij Angelique onwijs bedanken. Ondanks de medische indicatie heeft zij ons bijgestaan tijdens mijn bevalling. Haar manier van zorgen en begeleiden voelde als een warme deken. Dankzij jou kijken wij met een goed gevoel terug op een loodzware bevalling!

Ons gezin is compleet, dank jullie wel voor alles wat jullie voor ons betekent hebben, we zullen jullie niet vergeten!

Ga zo door meiden, jullie doen het fantastisch!

Bart, Melissa, Vince & James
Astrid
09-12-2013 15:07
Lieve Angeligue, Mieke, Samantha

Ik heb een goede tijd bij jullie gehad, zowel voor als na de bevalling. Ook al liep ik voor controle in het ziekenhuis,( omdat de eerste te klein was)als er iets was dan waren jullie er voor ons.Jullie zijn voor andere zeker een aanrader.

Groetjes Stephan, Astrid, Kaylee en Devon
 
Naam
Email
Bericht
  Als beveiliging tegen geautomatiseerde invoer, vragen we u de linker tekst naar het rechter veld te kopieeren.